Зустріч проректорів з міжнародної співпраці у Познані

23-24 листопада відбулася зустріч проректорів з міжнародної співпраці 56 ЗВО України. Такий захід відбувся на базі Університету імені Адама Міцкевича в Познані, Республіка Польща, який є важливим партнером Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Ця зустріч, з одного боку, була продовженням кооперації проректорів українських ЗВО, які 14 вересня 2023 року ввійшли до створеної Спілкою ректорів України Ради проректорів з міжнародного співробітництва, а, з іншого боку, окреслила перспективи співпраці з польськими ЗВО, у тому числі Університетом імені Адама Міцкевича, та відкрила нові можливості міжнародної проектно-грантової діяльності.

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника представляла на цьому заході директорка Проектно-освітнього центру «Агенти змін» ПНУ, доцентка кафедри фінансів Світлана Кропельницька.

Під час засідання проректорів з міжнародної роботи українських ЗВО відбулися зустрічі-презентації з проректором з міжнародної роботи Університету імені Адама Міцкевича Рафалом Вітковскі, заступницею директора NAWA др. Зофією Савіцкою, з доповіддю про стан міжнародної освіти виступив Директор Центру міжнародної освіти НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» Сергій Маулік та представники Study in Ukraine Олена Шаповалова та Ольга Бойко, відбулися зустрічі-презентації з Президентом Фундації ректорів польських ЗВО професор Єржи Возніцкі, координаторкою проєкту Національного офісу Erasmus+ Світланою Шитіковою. Крім того, під час другого дня заходу, відбулася онлайн зустріч із заступником Міністра освіти і науки України Михайлом Винницьким.

Під час засідань обговорили проблеми й перспективи розвитку стратегії інтернаціоналізації, міжнародної академічної мобільності, грантової діяльності, набору й навчання іноземних студентів, особливості співпраці з альянсами європейських університетів та представлення університетів і Ради проректорів з міжнародного співробітництва на рівні міжнародних мережевих організацій.

Професійно модерувала, мотивувала, надихала на нові конструктивні ідеї та дії впродовж двох днів міжнародної зустрічі проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ксенія Смирнова.

На переконання Світлани Кропельницької «міжнародна проєктна-грантова робота та інтернаціоналізація ЗВО України загалом – це вже давно «must have» для нашої європейської та світової інтеграції. А генерування спільних ідей, напрямів, проектів розвитку у сфері вищої освіти, синхронізація їх із світовими трендами, обмін досвідом та найкращими практиками ще більше сприяє інтеграції та росту, пришвидшує ці процеси».

Також приємною несподіванкою був невеликий подарунок – ноутбук для кожного міжнародного офісу університетів-учасників в якості подяки за підтримку, яку отримав від українських ЗВО Університет імені Адама Міцкевича під час реалізації проекту Літніх шкіл.