Презентовано книгу “Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації”

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника презентовано книгу декана факультету історії, політології і міжнародних відносин, професора Миколи Кугутяка “Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації”. У презентації взяли участь Преосвященні владики, науковці, викладачі, працівники, студенти і аспіранти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Інституту історії України НАН України, представники влади та органів місцевого самоврядування.

Привітав учасників заходу ректор Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда: “Щиро радий, що сьогодні в стінах нашого університету ми маємо не тільки історичне, але й духовне дійство. У цей день Преосвященні владики, духовні Пастері зібралися з нами для того, щоб презентувати унікальну монографію. Вона вийшла з під пера нашого професора, Миколи Кугутяка та присвячена Галицьким монастирям, які є духовним оберегом не тільки Галичини, але й всієї України. Ця подія є невипадковою, тому що цьому передувала титанічна робота над величезною проблематикою, якій присвячена сакральна історія нашої країни. Наш університет розпочав ментальну сторінку української історії, коли звернувся на науковому рівні до досліджень монастирів, які відіграють важливу роль у формуванні духовності нашої нації. Велика вдячність усім, хто долучився до створення видань, які надихають та дають можливість іншим університетам України теж повернутися до багатої спадщини наших поколінь”.

Книгу видано за сприяння обласної ради в рамках обласної комплексної програми “Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” на 2022-2023 роки.

“Поряд з багатьма матеріальними речами, які нам вдалося зробити для Галича в його ювілейний рік, ми не забули про духовну, нематеріальну справу. І змогли зробити це завдяки добрій справі обласної ради та Прикарпатського національного університету. Найкращою демонстрацією цього є видання цілої серії книг про Галич, а сьогодні – вихід у світ цієї фундаментальної монографії”, – підкреслив голова обласної ради Олександр Сич.

“Якщо повертатися у 12-13 століття, монастирі були центрами культури. Це і літописання, і мистецтво, і наука. Монастирі уособлювали цивілізаційний поступ. Ось тому ми звертаємося до цих осередків культури, освіти, духовності, бо там є ті глибини, які виводять нас до нашої християнської і національної ідентичності”, – розповів автор книги, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин, професор Микола Кугутяк.

Монографічне видання висвітлює особливості євангелізаційних процесів на теренах Галицького Прикарпаття, розкриває проблеми формування і розвитку монастирської традиції давнього Галича-Крилоса ХІІ – XVIII століть, духовну і цивілізаційну місію чернецтва, його роль у системі єпископської і митрополичої Галицької катедри. Зроблено спробу дослідити чернечий феномен Крилоської гори, скельно-печерні обителі й монастирі ближніх околиць давнього Галича. Важливою ознакою видання є публікація документів з історії чернецтва Галича-Крилоса.

“Хочу скласти велику подяку від нас усіх пану Миколі Кугутяку за таку працю. Такі великі дослідження ми маємо перші. Беручи книгу про монастирі Галича, можна зрозуміти ту глибину розвитку нашого народу на своїй землі. Сьогодні ми перебуваємо у стані війни, де вороги хочуть знищити нашу історію. Саме ці дослідження є нашим фундаментом, який затверджує українську ментальність, історію, культуру. Зараз, коли людина перебуває в часі швидкого наукового розвитку вона також повинна пам’ятати, що перш за все є людиною, а не предметом, яким можна керувати. Завжди потрібно згадувати Церкву та Боже Слово, адже тільки так ми зможемо побудувати вільну, демократичну країну у якій хочемо жити”, – зазначив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин.

Видання присвячене для істориків, релігіє знавців, культурологів, етнологів та усіх, хто цікавиться історією і культурою давнього Галича.

У рамках заходу ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професора Ігоря Цепенду відзначено орденом святого вмч. Юрія Переможця від Митрополита Київського Епіфанія і всієї України. Декана факультету історії, політології та міжнародних відносин, професора Миколу Кугутяка відзначено орденом святого Архістратига Михаїла Ⅱ ступеня від Митрополита Київського Епіфанія і всієї України та грамотою за особистий внесок у збереження історичної спадщини, працю над місією та розвитком монастирської традиції на теренах Галицького Прикарпаття від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківської УГКЦ Володимира Війтишина.