Науково-практичний семінар «Військово політична еліта української революції 1914–1923 рр.: історія, традиція, сьогодення»

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті відбувся науково-практичний семінар Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України «Військово політична еліта української революції 1914–1923 рр.: історія, традиція, сьогодення» (до 105-річниці Листопадового чину). Модератором виступив професор кафедри політології факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ Іван Монолатій.

Учасниками конференції були:

– Ігор Цепенда – ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор політичних наук, професор.

– Олександр Кривоконь – голова ГО «Воїни добра», доктор історичних наук, професор, заслужений працівник промисловості України.

– Володимир Мороз – керівник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ МОУ, полковник.

– Віктор Кімакович – директор Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА.

– Володимир Великочий – доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України, декан факультету туризму ПНУ ім. Василя Стефаника.

– Іван Монолатій – доктор політичних наук, кандидат історичних наук, професор факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ ім. Василя Стефаника.
 
«Щороку ми збираємо найкращих фахівців тієї проблематики, яка пов’язана з Листопадовим чином. Саме з початком ЗУНР, яка є особливо важливою подією в українській історії, була зроблена спроба відновити українську державність. Роль ЗУНР полягає в соборності та державотворчості. Для нас це дуже вагомий період в розумінні того, наскільки затребуваним для політики та наших сучасних політиків є усвідомлення  ваги незалежності та нелегкий шлях творення нашої держави. Зараз ми особливо підтримуємо наших молодих дослідників, які займаються різною проблематикою, тому що постійно потрібно вивчати та аналізувати історію України. Адже наші вороги завжди намагаються применшити велику роль України в цивілізаційному розвитку Європи та світу, а ми маємо цьому перешкодити!», – зазначив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.
 
«Сьогодні дуже важливо говорити про історичні періоди нашої держави, оскільки ми можемо вивчати стратегію і тактику українських військ. Також можемо говорити, як про звитяги, так і про поразки, які слугують військовому будівництву в майбутньому, а ще про персональні фактори тих людей, які були лідерами свого часу, і досвід яких, ми можемо в історичному сенсі вивчати і передавати нашим поколінням. Особливо зараз, коли такий запит в українському суспільстві займає першу позицію», – підкреслив професор кафедри політології факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ Іван Монолатій.
 
В ході конференції звучали такі виступи: декан факультету туризму ПНУ ім. Василя Стефаника Володимир Великочий – «Українська галицька військово-політична еліта в Національній революції 1914–1923 рр.: особливий приклад Дмитра Вітовського»; професор кафедри політології факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ Іван Монолатій – «Українська молодь у національно-визвольних змаганнях на Галичині у 1918–1919 рр.: особливий приклад Євгена Побігущого»; голова ГО «Воїни добра», доктор історичних наук, професор, заслужений працівник промисловості України Олександр Кривоконь – «Відновлення історичної правди про українських героїв у діяльності ГО «Воїни добра»: історія і перспективи.
 
Також було організовано виставку видань з проблем історії Української революції 1914–1923 рр. науково-педагогічних працівників університету, які зберігаються Науковій бібліотеці ПНУ ім. Василя Стефаника.
 
Проєкт ініційований та здійснюється громадською організацією «Воїни добра» (м. Харків) за підтримки Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.