І Міжнародна мультидисциплінарна конференція «Дитинство. Література. Культура. Освіта» об’єднала науковців десяти країн світу

5-7 жовтня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася І Міжнародна мультидисциплінарна наукова конференція «Дитинство. Література. Культура. Освіта», в якій взяло участь понад 100 учасників з України та 30 – з інших країн Європи. Спільно з партнерами з України, Польщі, Словаччини, Хорватії, Ірландії, Німеччини. Команда Центру освітніх інноваційних технологій «PNU EcoSystem» (професори Олена Будник і Тетяна Качак та доценти: Тетяна Близнюк, Катерина Фомін і Михайло Котик) створила дієву платформу для міждисциплінарного діалогу між науковцями десяти країн світу для дослідження проблем освіти, культури, літератури, філософії, соціології, психології. Адже війна в Україні змінила вектори дослідження світового співтовариства, актуалізувалися питання, пов’язані зі ставленням до дитини, організацією її освіти, виховання, життєдіяльності у сучасних реаліях.

«Трансформацій зазнали морально-етичні норми й цінності, нових вимірів набуває культура дитинства… Ці тенденції впливають на соціальні та гуманітарні науки, знаходять відображення в освіті, науковій і художній літературі, загострюють потребу в активному й різносторонньому їх осмисленні», – зауважив у вітальному слові проректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Сергій Шарин.

На першій пленарній сесії обговорили проблеми актуальні проблеми сучасної освіти, полікультурності й патріотичного виховання, проблеми підготовки вчителів до роботи з дітьми війни, розвитку дитячої літератури і культури на основі виголошених доповідей: «Парадокси дитинства у вибраних контекстах теоретичних як освітні виклики» професора Леха Вітковського (Поморський університет у Слупську), «Діяльність Центру досліджень дитячої літератури та культури в Хорватії та проекту Bibrich» професорки Сміляни Наранчіч-Ковач (Загребський університет), «Обличчя дитини як ікона жертв дегуманізації та звірства.

Витоки педагогічної турботи про долю дитини та загрозу втрати ідентичності в умовах воєнної агресії та протистояння етнокультурних відмінностей» професора Марека Рембєжа (Сілезький університет м. Катовіце), «Діти і війна: виклики педагогічної підтримки та підготовки вчителів» професорки Олени Будник (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника), «Міжкультурна освіта і патріотичне виховання в освітніх закладах» професора Марека Валанціка (Академія WSB в Домброві Гурнічій), «Складні теми в дитячій літературі» доктора Матеуша Світліцкі (Вроцлавський університет).  Доктор Лінзі Маєз (Національний університет Ірландії м. Голвей) презентувала книгу і проєкт «Я хочу розмовляти українською». Педагогічний воркшоп «Як створювати ефективні команди за допомогою FRIS» для учасників конференції провів доктор хабілітований Піотр Мазур, директор Центру сучасної шкільної освіти (Республіка Польща).

Команда Центру «PNU EcoSystem» на основі уже підписаної угоди про співпрацю з польським Центром підвищення кваліфікації вчителів SCHOLAR має намір активізувати роботу задля обміну освітніми інноваціями.

Робота тематичних сесій конференції – освітньої та соціокультурної (координатори: проф. Олена Будник та доц. Катерина Фомін), філологічної літературознавчої (координатор проф. Тетяна Качак та доц. Тетяна Близнюк), філологічної мовознавчої (координатор проф. Світлана Богдан), медійної (координатор проф. Василь Теремко), мистецької (координатор доц. Христина Казимирів), а також сесії психології та інклюзивної освіти (координатор проф. Світлана Чупахіна) відзначилась активними дискусіями у контексті воєнних реалій та актуалізації інтердисциплінарності у спільних дослідженнях.

Обговорено перспективи міждисциплінарного діалогу науковців на тему «Дитинство. Література. Культура. Освіта» задля вдосконалення якості освіти дітей і молоді, їх культурного розвитку, використання дитячої літератури як потужного засобу виховання.

«Об’єднуємо свої зусилля задля розв’язання актуальних наукових питань, формулювання ідей, цілісного аналізу проблем, результатів і презентації нових методологічних перспектив у студіях дитинства, освіти й літератури для дітей та юнацтва. Ми вдячні усім учасникам за фахові, цікаві й глибокі дослідження, актуальні наукові студії та дискурси, плідні обговорення та дискусії», – підсумували організатори конференції.

За результатами міжнародної конференції видано книгу абстрактів, триває підготовка до друку Першого випуску наукового журналу «Children’s literature: interdisciplinary discourse» («Дитяча література: інтердисциплінарний дискурс»)». За активну участь у конференції учасники отримають відповідні сертифікати. Більш детально з матеріалами конференції можна за посиланням: https://ciot.pnu.edu.ua/dev/konferentsii/