Президент Асоціації україністів Японії, професор Університету Кобе Гакуїн став Почесним професором ПНУ

Сьогодні, 13 вересня, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда вручив диплом почесного професора Йошіхіко Окабе – доктору історичних та економічних наук, професору Університету Кобе Гакуїн (Японія).

Високе звання було присвоєно панові Йошіхіко відповідно до ухвали Вченої ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника від 30 серпня 2023 року.

«Ми радіємо, що маємо такого партнера, як Йошіхіко Окабе. Перш за все, дякуємо за позицію та підтримку Японії зараз у такий складний час для України. Сьогодні те, що відбувається в українсько-японських взаєминах, це велика роль та заслуга таких особистостей, як Йошіхіко Окабе, які формують суспільну думку. Переконаний, що наші взаємини з університетом Кобе Гакуїн створять добру платформу для пізнання чогось нового, зокрема, академічних обмінів. Японія, це не тільки унікальна країна з точки зору історії та культури, а надпотужна держава світу, яка динамічно розвивається і контакти з такою цивілізацією ще більше відкриває наші можливості та перспективи», – зазначив ректор Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда.

В свою чергу японський професор подякував університету за співпрацю та нагородив грамотами та відзнаками ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенду та першу проректорку Валентину Якубів.

Завдяки професору Йошіхіко Окабе було налагоджено співпрацю з Університетом Кобе Гакуїна (Японія), організовано студентський онлайн-форум «Японія-Україна» та реалізовано сертифікований курс з японознавства для студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Йошіхіко Окабе є президентом Асоціації україністів Японії та провідним науковцем з досліджень японсько-українських відносин в контексті економічних питань. Впродовж останніх років він робить значний внесок у розвиток нашого університету на міжнародному рівні та надає підтримку здобувачам і викладачам університету.

Також в межах свого візиту до ПНУ, професор провів лекцію для студентів історії, політології та міжнародних відносин на тему: «Невідома історія боротьби японців та українців».

Нагадаємо, що два роки тому, 29 вересня 2021 року, ректор ПНУ ім. Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда та ректор Університету Кобе Гакуіна, професор Сато Масамі підписали Меморандум про співпрацю, який свідчить про те, що університети бажають встановити та розвивати спільне партнерство.