У Німеччині наша науковиця-біохімік досліджує процеси старіння та довголіття

З 16 червня по 15 липня науковиця кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського університету Ольга Стрільбицька перебувала в Інституті імунобіології і епігенетики імені Макса Планка у місті Фрайбург (Німеччина). Візит був здійснений у рамках реалізації спільного наукового проєкту з професором Ніколою Йовіно, (відділ регуляції хроматину Інституту імунобіології і епігенетики імені Макса Планка, https://www.ie-freiburg.mpg.de/iovino).

Тема проєкту «Регуляція експресії генів для підтримки здорового старіння та довголіття) («Regulation of gene expression to support healthy aging and longevity»). Цей проєкт є продовженням багаторічних досліджень наукової групи, у якій працює Ольга Стрільбицька і керівником якої є доцент кафедри біохімії та біотехнології Олег Лущак. Проєкт стосується вивчення епігенетичних механізмів регуляції тривалості життя і метаболізму в плодової мушки.

Протягом місяця наша науковиця працювала у лабораторії професора Йовіно, вивчаючи нові методи досліджень епігенетичних змін в організмі тварин. Для виконання проєкту вона отримала трьохрічний грант за програмою EIRENE Max Planck-Ukraine Cooperation & Mobility Grant від Товариства ім. Макса Планка (https://ukrainet.eu/2022/05/06/mps-ukraine/).

Товариство ім. Макса Планка  – це неприбуткова асоціація провідних дослідницьких інституцій Німеччини, що здійснює фундаментальні дослідження як природничого, так і гуманітарного характеру, і фінансується з федерального та земельних бюджетів.

«Щиро вдячна Товариству Макса Планка за надану можливість відвідати один з передових інститутів Німеччини. Робоча поїздка була інформативною та захоплюючою. Особливо вразив набір надсучасних методів, які дослідники групи Ніколи Йовіно застосовують у своїх дослідженнях. Для прикладу, високоефективний метод CUT&Tag (Cleavage Under Targets & Tagmentation) як стратегія для профілювання модифікації гістонів, який був розроблений тільки у 2019 році вже активно впроваджений у експериментальній діяльності лабораторії Ніколи Йовіно. Дуже цікаво було відвідувати семінари та робочі зустрічі групи, на яких обговорювали нові ідеї та отримані результати», – зазначає Ольга Стрільбицька.