Круглий стіл PIMReC в Обсерваторії на горі Піп Іван

12 липня у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван відбувся заключний круглий стіл з обговорення результатів реалізації проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC). Проєкт реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва PL-BY-UA 2014 – 2020.

Участь у круглому столі, що відбувся за змішаною системою онлайн та офлайн, взяли координатор проєкту, ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, начальник відділу управління проектами, менеджер PIMReC Любов Зінюк; директор Студій східноєвропейських досліджень Ян Маліцький та менеджер проєкту від Варшавського університету Юрій Ткачук; заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Володимир Демчук та партнери проєкту з Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області на чолі з начальником Володимиром Чернецьким, а також заступник начальника, менеджер проєкту Микола Бурлак; партнери від Гірської добровільно-рятувальноі служби – Бещадська група (GOPR) на чолі з головою Лешком Прокопом та менеджерка проєкту Кароліна Ківьор. Партнери поділились результатами роботи, вислухали виступи експертів та обговорили подальші кроки, які направлені на завершення проєкту 30 червня 2022 року.

Розпочався круглий стіл з хвилини мовчання для вшанування пам’яті загиблих унаслідок збройної агресії російської федерації.

Після цього з вітальним словом до учасників круглого столу звернулися заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Володимир Демчук, начальник Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, директор Студій східноєвропейських досліджень Ян Маліцький.

Зокрема, заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Володимир Демчук відзначив важливість функціонування об’єкту після закінчення війни, коли туристичний рух в Україні відновиться у повному обсязі та підкреслив важливість цього міжнародного центру взаємодії.

Начальник Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький з радістю вітав всіх учасників з відремонтованих приміщень Обсерваторії, які рятувальники вже використовують для проведення навчань з гірських рятувальних операцій.

Ректор Ігор Цепенда висловив задоволення у зв’язку з тим, що концепція багатоцільового призначення МНЦ «Обсерваторія» набирає реальних рис.

Директор Студій східноєвропейських досліджень Ян Маліцький подякував всім партнерам за участь у проєкті і висловив переконання, що після закінчення цього етапу відродження Обсерваторії на наступному буде відреставровано і ротонду, у якій університети встановлять телескоп.

Після протокольної частини менеджер проєкту від ДСНС Микола Бурлак розповів партнерам про проведені у рамках проєкту заходи, спільні з польськими колегами навчання та тренування, а також про придбане рятувальниками України обладнання.

З польського боку з презентацією роботи, проведеної у рамках проєкту PIMReC виступила менеджерка проєкту від GOPR Кароліна Ківьор.