Науковиця-біохімік Прикарпатського університету взяла участь у міжнародному симпозіумі

Протягом 27-29 червня у Парижі (Франція) проходив міжнародний науковий симпозіум, присвячений проблемам зміни клімату, довкілля та сталого розвитку (International Science Summit and Scientific Symposium “Fundamental Life Sciences Meets Climate, Environment and Sustainability”. У симпозіумі взяла участь науковиця кафедри біохімії та біотехнології, к.б.н. Уляна Семанюк, яка отримала грант на поїздку від міжнародної організації HFSPО («Програма «Наука на межі людства»). У конференції також взяли участь інші випускниці кафедри біохімії та біотехнології, які зараз працюють та навчаються закордоном – Надія Бурдилюк (Фінляндія) та Аліна Заячківська (Саарландський університет, Німеччина).

Симпозіум відбувався під патронатом президента Франції Емануеля Макрона і був організований Міністерством вищої освіти та науки Франції та міжнародною організацією «Програма «Наука на межі людства» (Human Frontier Science Program Organization, HFSPO).

Були присутні міністри з усього світу, провідні вчені, політики та інші зацікавлені учасники.

Питання, які обговорювалися на симпозіумі були сфокусовані на чотирьох темах:

– зміна клімату та здоров’я;

– біорізноманіття океану та ресурси під загрозою;

– продовольча безпека у світі, що змінюється;

– люди, інституції та суспільні трансформації.

Зазначимо, що у 2022 році міжнародна організація HFSPO започаткувала Ініціативу “Вчені для вчених” (S4S), щоб допомогти українським дослідникам, які постраждали від війни, продовжити свої дослідження у приймаючих установах по всьому світу.

З того часу HFSPO підтримала пропозиції 14 українських науковців та створила стажування за кордоном у лабораторіях та інститутах активних лауреатів HFSPO.

Серед тих, хто отримав підтримку у рамках ініціативи HFSPO, – науковиця-біохімік Уляна Семанюк. Завдяки HFSPO вона отримала можливість пройти річне стажування у Гельсінському університеті (Фінляндія). Стажування розпочалось у вересні у 2022 році.

Тема проєкту, над яким працює Уляна “Нова роль старіння: походження клітинної диференціації та еволюція багатоклітинності”.

Мета проєкту – дослідити, чи не може клітинне старіння лежати в основі походження диференціації клітин багатоклітинного організму при переході від одноклітинності до багатоклітинності». Як модельний об’єкт науковці використовують пекарські дріжджі. Програма триватиме до вересня 2023 року включно.