Закладено підгрунтя для співпраці ПНУ з італійськими колегами

Викладачі педагогічного факультету Прикарпатського університету – професорка кафедри початкової освіти, директорка Центру інноваційних освітніх технологій “PNU EcoSystem” Олена Будник i доцентка цієї ж кафедри Катерина Фомін – з 14 по 21 червня відвідали низку університетів у Римі для започаткування науково-освітньої співпраці.

Програма візиту розпочалась із офіційної зустрічі з ректором Папського Латеранського університету (Pontificia Universita Lateranense) професором Вінченцо Буономо (Vincenzo Buonomo), на якій було презентовано ПНУ як класичний державний заклад, що орієнтований на європейські стандарти освіти. Ознайомлено із стратегією розвитку Прикарпатського університету й досвідом роботи в умовах воєнного стану.

Попередньо домовлено про можливості підписання угод про співпрацю між університетами за такими напрямами, як: академічна мобільність і наукова проєктна діяльність у контексті забезпечення освіти задля глобального миру, міжкультурного діалогу, прав дитини в умовах війни і т.п.

Професор Вінченцо Буономо підкреслив роль академічної спільноти у підготовці фахівців, необхідності створення програм між- і трансдисциплінарності у сфері суспільно-гуманітарних наук.

Окремий аспект співпраці – студентська академічна мобільність – широкі можливості для українських здобувачів вищої освіти та випускників для навчання у міжнародній школі «Рондіне» (Rondine Cittadella della Pace), що знаходиться у середньовічному тосканському селі в Італії та об’єднує молодь з багатьох країн задля розвитку професійних компетентностей для досягнення глобального миру й вирішення збройних конфліктів у всьому світі. Ця студентська спільнота створена 25 років тому Папським Латеранським університетом у рамках проєкту «світового будинку миру», в якому щороку навчаються студенти з більш як 30 країн різних континентів.

Професорка Олена Будник та доцентка Катерина Фомін за рекомендацією ректора Вінченцо Буономо відвідали цей міжнародний молодіжний центр, вивчили умови академічної та культурної мобільності для студентів (випускників) Прикарпатського університету. У контексті залучення молодих учених і викладачів до спільної наукової діяльності до наукових досліджень на базі Папського університету Святого Хреста ( Pontificia Università della Santa Croce ) йшлося також на зустрічі з ректором професором Луісом Наварро, очільником Асоціації Папських університетів та інституцій (СRUIPRO), який виявив відкритість і щиру готовність до співпраці для допомоги українським освітянам у часі війни.

Олена Будник також запропонувала можливості академічного обміну студентами / докторантами у Міжнародному центрі зустрічей студентської молоді України та Польщі у Микуличині в Українських Карпатах як інноваційного проєкту Прикарпатського університету.

Під час круглого столу з викладачами Папського факультету освітніх наук “Auxilium” в Римі (Pontifical Faculty of Educational Sciences Auxilium) йшлося про сучасні виклики та ситуацію в українській освіті в умовах воєнного стану, презентовано досвід роботи з учнями та студентами, які зазнали психотравми війни.

Ректорка університету Пєра Руффінато ознайомила делегацію із напрямами підготовки фахівців в освітній сфері, зокрема, у вивченні філософії, соціології, психології, теорії та історії педагогіки, теорії комунікації, антропології та ін.

Окреслено низку аспектів для співпраці з Прикарпатським університетом у проведенні спільних вебінарів, підготовці наукових публікацій, рецензуванні педагогічних статей у фахових університетських виданнях.

Учасники заходу висловили власні рефлексії щодо шляхів подолання кризових ситуацій, міжкультурного та міжрелігійного діалогу, розвитку духовності молодих фахівців в умовах війни у різних країнах Африки, Азії та Південної Америки та потребу реалізації порівняльних досліджень в історико-педагогічному контексті.