Відкрита лекція з нагоди Всесвітнього дня вишиванки

З нагоди Всесвітнього дня вишиванки для студентів і співробітників Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і Херсонського державного університету відбулася відкрита лекція голови Всеукраїнської екологічної ліги, радниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяни Тимочко та професорки кафедри екології та ботаніки Донецького національного університету імені Василя Стуса Світлани Руденко.

Поважні лекторки торкнулися глибинних природних витоків національного коду українців, розкрили питання української національної автентичності через призму необхідності збереження природної і культурної спадщини та протистояння актам екоциду, спричинених російською військовою агресією.

Тетяна Тимочко у своєму виступі висвітлила ключові наслідки військових дій на природні екосистеми, закцентувала увагу на шкоді, заподіяній біорізноманіттю, зокрема на теренах безцінних об’єктів природно-заповідного фонду України; ознайомила слухачів з діяльністю Міндовкілля в умовах україно-російської війни. Велика увага приділена була також інформаційній гігієні і навичкам пошуку об’єктивної інформації про стан довкілля.

Професорка Світлана Руденко присвятила свій виступ питанням «культурної екології» і важливості етноекологічного надбання як чинника ідентифікації національного его українців. В її лекції Дослідження культурно-екологічної спадщини етнографічних регіонів органічно поєдналися екологія, геральдика, географія, етнографія і національна культура.

Слухачі не лише довідалися чимало цікавих фактів, але і з захопленням сприйняли такий нетривіальний підхід до екологічної проблематики.