Вічна пам’ять

8 грудня 2021 року на 81-му році життя перестало битися серце багаторічного викладача університету (1969-2015 рр.), кандидата історичних наук, доцента 

ЮРІЯ МИХАЙЛОВИЧА ТОМИНА 

 

Майже півстоліття наполегливої праці в галузі історії і суспільствознавства він зумів виховати не одне покоління фахових істориків, педагогів, молодих науковців, прищепити їм любов до рідного краю та його традицій, сформувати почуття патріотизму до своєї держави.

Ректорат Прикарпатського університету, профспілковий комітет, колективи факультету історії, політології і міжнародних відносин та кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки глибоко сумують з приводу смерті колеги та висловлюють співчуття рідним і близьким покійного.

 

Панахида відбудеться 8 грудня 2021 р. о 16.00 в Будинку смутку ( м.Івано-Франківськ, вул. Ребета, 3)

Похорон відбудеться 9 грудня 2021 р. о 10:00 год. в с.Назавизів Надвірнянського району

Довідково

Томин Юрій Михайлович народився 26 квітня 1941 р. в с. Назавизів Надвірнянського району Івано-Франківської області. Закінчив Назавизівську семирічну школу (1954 р.), Переріслянську середню школу (1957 р.), Станіславське технічне училище № 2 (1959 р.), в 1967 р. історико-філологічний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (нині – Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника). Своє життя він присвятив історії і викладацькій діяльності. У 1969 – 1971 рр. Юрій Михайлович працював на посаді асистента кафедри загальної історії Івано-Франківського державного педагогічного інституту. 1971 – 1974 рр. – навчався в аспірантурі Київського державного університету імені Тараса Шевченка. У 1975 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук в галузі історії України. Протягом 1974 – 1992 рр. пройшов шлях від старшого викладача до доцента, завідувача кафедри педагогіки і методики виховної роботи. У 1992 – 1993 рр. – доцент кафедри всесвітньої історії. З 1993 р. – доцент кафедри історії слов’ян Івано-Франківського державного педагогічного інституту ( зараз Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника ). У травні 1982 р. отримав вчене звання доцента кафедри історії. З квітня 2015 р. перебував на заслуженому відпочинку.

Юрій Михайлович викладав курси історії Центрально-Східної Європи у давні часи, історії культури слов’янських країн. Співавтор навчальних посібників з історії Польщі, Чехії і Словаччини та низки методичних розробок з навчальних курсів. Постійно займався організацією виховних заходів зі студентами. Сферою його наукових інтересів була громадсько-культурна і освітня діяльність відомих постатей України: М. Драгоманова, І. Франка, А. Шептицького, І. Срезневського, культурні взаємини слов’янських народів, роль і місце у них слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія, краєзнавча тематика. Був нагороджений відзнакою “Відмінник народної освіти”.